Въпреки че прекарваме немалка част от живота си в сън -

...
Въпреки че прекарваме немалка част от живота си в сън -
Коментари Харесай

Ето една простичка и подкрепена от науката тактика за по-здрав сън

Въпреки че прекарваме немалка част от живота си в сън - някъде към една трета - в действителност това въобще не значи, че ни бива в ползотворната отмора, написа Science Alert.

За качеството на съня способстват дузина фактори, а съгласно едно проучване друга и не по-малко значима част от деня подсказва до каква степен ще може да се наспите - слънчевата светлина.

Проф. Мохамед Бубекри е проучил сънните привички на 49 чиновници в офиси, 22 от които работят в здания с доста прозорци, а останалите 27 - в пространства без прозорци.

Ученият и екипът му открили, че тези, които работят в среда с естествена слънчева светлина, освен спят по-дълго, само че качеството на съня им е по-добро.

" Работните пространства в прозорци разрешават на хората да се излагат повече на светлина денем и те спят приблизително с 46 минути повече на нощ, в сравнение с тези, които работят в пространства без прозорци ", заключава ученията.

Въпреки че изследването е измежду релативно дребен брой хора, елементарно може да се заключи, че излагането на повече слънчева светлина денем се свързва с по-добра отмора през нощта. Обяснението се крие в метода, по който действа вътрешния ни биологичен часовник. Слънчевата светлина потиска производството на хормона мелатонин, който тялото отделя, когато ни се спи. Поради това би трябвало да се стремите към повече светлина денем, само че не и през нощта.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР